Olympus OM-D: Tips & råd om din kamera

Olympus OM-D, eller E-M5 som den även heter, är en fantastisk kamera på många sätt och vis. Det är den jag använder i skrivande stund och med lite övning så är det en fenomenal arbetshäst i nästan alla tänkbara situationer. Tack vare den behagliga storleken på såväl kamerahus som tillgängliga objektiv så är den liten nog att stoppa i väskan men utan att vara försvinnande liten i händerna. Skulle jag jämföra med Sony NEX-6 så är konkurrenten behagligare att hålla i – men bildkvalitet, stabilitet och optik väger betydligt tyngre för OM-D.

En bra kamera har inte bra hårdvara utan även mjukvara som verkligen kan dra nytta av alla tekniska finesser innanför kamerahuset. Ofta är denna mjukvara välinställd redan från början, men det finns några knep som kan hjälpa dig när du vill ta ännu bättre bilder och få ut ännu mer från din OM-D. Här är tipsen som kan ta dig från nybörjare till entusiast – och med övning kommer du ännu längre.

Håll till godo!

Brusreducering & skärpeinställning

Olympus OM-D kan vara ganska så hård när det kommer till brusreducering och inte sällan leder det till att viktiga detaljer försvinner i bilderna. Därför är det ofta effektivt om man ställer ner brusreduceringen från Normal till Low eller Off. Samtidigt rekommenderas att man drar ner skärpeinställningen till -1 för att inte JPEG-bilderna ska bli alltför skarpa (jodå, precis så menar vi) och se konstiga ut.

NoiseFilter

Bildstabilisering i den elektroniska sökaren (EVF)

Använder man objektiv med en längre brännvidd kan det vara praktiskt att se bildstabiliseringen fungerar redan innan man tar den önskade bilden. Det är lätt att störas av rörelserna man gör samtidigt som man tittar i sökaren och med rätt inställning är detta lätt att åtgärda. Gå till inställningarna och aktivera Half Way Rls With IS under menyval C. Lite väl kryptiskt namngiven inställning tycker jag.

Snabbare EVF och Autofokus

En praktisk sak med Olympus OM-D är att den elektroniska sökaren kan arbeta med upp till 120 Hz för att ge en så behaglig upplevelse som möjligt. Den snabba uppdateringen får man genom att ställa in Frame Rate från Normal till High under menyval J. En positiv sak är att även autofokusen kan bli något snabbare under rätt förhållanden om man har ställt in High på Frame Rate. Praktiskt!

Kvalitetsinställning Super Fine

För bäst möjliga resultat vid bildredigeringen bör man fotografera i RAW, eller ODF-formatet som Olympus använder i OM-D. För alla andra lägen fungerar JPEG hur bra som helst och det är faktiskt möjligt att ställa in kameran i ett superläge så man får ännu bättre JPEG-bilder direkt från kameran. Gå till menyval G och välj att ställa in bildkvalitén för JPEG. Här kan du väljer Super Fine istället för Fine.

Svalare vitbalans

Olympus OM-D har en inställning som gör att den alltid försöker behålla varma färger i bilden – även om du som fotograf kanske inte vill ha det. Inställningen finns under menyval G, heter Keep Warm Color och är On som standard. Ställer man inte värdet som Off istället så får man något bättre vitbalans och speciellt vid porträtt och andra hudbilder så märks en positiv skillnad. Testa själv!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.