Ny OM-D från Olympus ska komplettera E-M5

Olympus OM-D fick stor uppmärksamhet när kameran släpptes och med rätt objektiv kan den prestera på mycket hög nivå. Så hög att många professionella fotografer hellre tar en OM-D (även kallad E-M5 här i Sverige) än de tyngre fullformatarna på resor och stadsvandringar. Inget dåligt betyg för Olympus som kämpar med PEN-serien mot populära konkurrenter som Sony NEX.

olympus-omd-em5Nu kommer uppgifter om att nästa modell i serien inte blir någon direkt ersättare till befintliga OM-D utan istället en kamera som placeras i en helt ny ”liga”. Exakt vad det innebär vet vi inte, men man kan åtminstone räkna med att det blir samma sensorformat i MFT-serien. Troligtvis får den sig en uppgradering men innan mer information läcker ut så är det bara att hålla tummarna.

Eftersom sensorstorleken är mindre än både APS-C (Sony NEX-serien, Nikon D7000, Canon 600D, m.f) och fullformatarna (Nikon D700, Canon 5D Mark II, m.f) så måste den vara riktigt välgjord för att kunna hålla samma fotsteg gällande bildkvalitet. Speciellt bruset syns mer på MFT-kameror då fotodioderna är mindre än i konkurrenternas sensorer. Turligt nog håller OM-D sig väl framme ändå.

Personligen skulle jag hellre se en sensor i formatet APS-C och av senaste modell i nya OM-D, men så länge Olympus håller Micro Four Thirds om ryggen så lär det inte hända. Innan OM-D kan visa sitt rätta jag och verkligen prestera på toppnivå så krävs att man köper kompetent optik och det tär ordentligt på plånboken. Själv rekommenderar jag utmärkta Voigtländer-alternativen som håller riktigt god klass.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.