Några korta tankar om DWR-923 & Telenor

6
telenor-dlink-dwr-923
D-Link DWR-923 är det snabbaste och funktionellaste 4G-modemet på marknaden idag med stor användarkrets hos bland annat mobiloperatören Telenor. Det har diskuterats mycket flitigt kring huruvida det här är en bra produkt eller inte – och långt efter att en efterföljande modell har lanserats så kommer DWR-923 att vara aktuell för de som inte vill betala för en nyare modell.

 
Hastigheten
 
Jag har nått hastigheter i 4G-nätet upp till närmare 70 Mbit/s i 2 600 MHz-nätet och det får sägas vara mer än väl godkänt hur man än vänder på det. Dock var det en mycket tidig morgon innan resten av världen satt igång alla sina mobiltelefoner, surfplattor och datorer. Hastigheten är otroligt beroende av hur många som belastar nätet och så fort det börjar närmare sig förmiddag eller än värre eftermiddag så går hastigheten ner markant. På kvällarna når jag knappt 1-3 Mbit/s trots fri sikt till närmaste mast.
 
Stabilitet
 
Med den i skrivande stund senaste mjukvaran, som är v1.4.2.37, är modemet riktigt stabilt och jag har sen installationen av den versionen inte behövt starta om för att lösa något problem. Allt rullar på som det ska och även om täckningen fortfarande hoppar i styrka så är det svårt att avgöra om det är själva modemet och mjukvaran eller masten som krånglar. Telenor har inte planer på att lösa problemet från deras sida så förhoppningsvis sköter sig de andra operatörerna bättre.
 
Täckning
 
Här har jag märkt att DWR-923 kan hoppa rejält mellan grön och röd signal för hur täckningen ser ut. Detta trots att 4G-anslutningen ska vara full och utan att ändras alltför mycket signalstyrka. Jag har testat tre olika exemplar av modemet och märkt samma sak med alla tre vilket för mig är väldigt oroande då det inte borde hända. Tre kilometer till 4G-masten med fri sikt och en signalstyrka på hela -85 dBa. Dåligt värde som trots det ger 65 Mbit/s på morgonen men -65 vore betydligt bättre.
 

6 kommentarer
 1. Mattias säger

  Tack för bra artiklar om dwr-923!
  Jag tycker att det största problemet är wifi-styrkan. Har knappt täckning i mitt hus på 120 kvadrat med träväggar.
  Något känt fenomen?

  1. Mikael säger

   DWR-923 har tyvärr inte den bästa WiFi-räckvidden tyvärr, bara att leva med det om man inte är beredd att ansluta en extrarouter. Tyvärr.

   1. Robert säger

    Hej Mikael, har du någon bra instruktion för vad man ska tänka på om man vill ansluta en extern router till DWR:en för att förbättra wifi-täckningen? I mitt fall är den under all kritik.

 2. Fredrik säger

  Hej Mikael, vet du om DWR-923 fungerar som en mediaserver via USB portarna med denna nya firmware?

 3. lars säger

  Tjenare,

  En snabb fråga. vet du hur man öppnar en port i denna badboy? Har inte lyckats lösa det till min ip camera som jag försker sätta upp och komma åt via mobilen.

  Tack på förhand!

 4. Anders Hydén säger

  Ett antal frågor: jag har stora problem med min dwr923 jag har 3 km till närmaste mast. Sedan midsommarhelgen har min router tappat farten helt. Från att ha legat på goda 50 till 60 Mbit/s så har farten sjunkit till ca 7 Mbit/s. Routern låser på Tele2 när jag försöker köra på 2600bandet. Det enda som funkade före midsommar. Telenors support anser att felet inte kan vara som jag beskriver. Routern kan inte låsa på Tele2 helt enkelt.
  Skall det ta tre till fyra minuter att starta dwr923?
  Har någon annan upplevt att routern låst på fel nät?
  Jag har testat på andra platser men felet går jag bara fram i cellen där jag bor. de andra cellerna på min mast funkar normalt. Andra master funkar normalt.
  Finns det någon som har några tips på vad som kan vara fel?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte att visas.