Låsskärmen i IOS – så hackar du den!

En sårbarhet i IOS till Iphone och Ipad gör att man enkelt kan ta sig förbi låsskärmen om den har ett lösenord. Allt som behövs, såvida man inte har rätt kombination givetvis, är lite fingerfärdighet. Att kalla det hacking är väl att ta i och en klar sanning med modifikation, det är ju trots allt bara en enkel sårbarhet från Apple – men en mycket allvarlig sådan då man på bara sekunder kan ta sig förbi det första och viktigaste hindret som stoppar otillåtna att nå innehållet i din telefon. Det här är givetvis inte acceptabelt och Apple vet om det.

Så här hackar du låsskärmen i IOS

  1. Lås din IOS-enhet
  2. Lås upp den igen med slidern
  3. Klicka på knappen för nödsamtal och slå in numret
  4. Klicka på att ringa upp och lägg genast på igen
  5. Lås enheten med toppknappen och sätt igång den med hemknappen
  6. Lås upp med slidern
  7. När låsskärmen visas håller du toppknappen i tre sekunder och trycker snabbt på nödsamtal innan slidern för att stänga av enheten visas. Skärmen blinkar till och visar telefonapplikationen – du är förbi låsskärmen!
  8. Klart.

Problemet återfinns i IOS 6.1 men Apple räknar med att kunna släppa en snar uppdatering som löser sårbarheten. Det här är inte första gången som en liknande sårbarhet händer då även IOS 4.1 var drabbad, då löst snabbt med IOS 4.2.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.