Internet Explorer 11 släpps till Windows 7

Det är inte bara Windows 8 och 8.1 som får nya Internet Explorer 11 utan även Windows 7. Det bekräftades under Build 2013 när Microsoft höll sitt årliga stormöte med fler än 6 000 deltagare. När det kan tänkas dyka upp en version vill representanterna från Redmond-företaget inte säga utan nöjde sig kort med att säga “någon gång”. Inte direkt upplyftande, men historien kan upprepa sig.


ie-logo

När Internet Explorer 10 släpptes till Windows 7 så var det närmare fyra månader efter att Windows 8 hade nått marknaden. Kanske kommer vi att få se ett liknande tidsfönster innan IE11 också släpps, men det får framtiden utvisa. Tills dess finns dock gott om alternativ till Internet Explorer om man inte är nöjd med den senaste versionen idag. Google Chrome och Mozilla Firefox är klart störst.

Båda har stöd för WebGL och MPEG Dash som nu äntligen är på gång till Internet Explorer 11 och likaså SPDY som har funnits i Google Chrome bra länge nu. Microsoft har varit mycket hårdnackade i frågan om implementering av stöd för protokoll och standarder från konkurrenterna, men nu mjuknar de alltså och tillåter utvecklarna att baka in det som borde ha funnits sedan länge.

Jag rekommenderar Google Chrome


Google Chrome är webbläsaren jag personligen rekommenderar till alla som vill byta från Internet Explorer – och det är en ruskigt snabb webbläsare med många plugins och helt klart stabil ända ut i minsta lilla meny. Det avskalade gränssnittet ser bra ut och lämnar lite att fundera på om man vill hitta något, synkroniseringen mellan enheter är välfungerande och för mig som använder Googles Apps mycket så är Chrome det enklaste valet.

Kanske kan Microsoft närma sig sina funktionsrikare konkurrenter med Internet Explorer 11, men frågan är om inte webbläsaren lever på att den i det närmaste följer med Windows och är hårt knuten till operativsystemet (åtminstone historiskt). Om fler får upp ögonen för konkurrerande webbläsare så tror jag inte att Internet Explorer får dominera så länge till, men det får vi allt se framöver.

Vilken webbläsare föredrar du?