Intel HD Graphics 5200 slår hårt mot Nvidia & AMD

När kommande Haswell gör sitt intåg i sommar är det inte bara med en förbättrad processor utan även en grafikkrets som för varje ny generation utvecklas och optimeras ytterligare. Med nya Intel-processorerna introduceras HD Graphics 5200, eller GT3e som den även kallas, med de bästa mobila processorerna från Intel och målet är att kunna locka över användarna som tidigare köpte datorer med Intel-processor och Nvidia/AMD-grafik.

intel-logotyp-huvudkontorBärbara datorer som används för att spela på har idag en vanlig processor med integrerad grafikrets men också ett externt kort från Nvidia eller AMD som är betydligt starkare än den inbyggda. Det extra kortet har ofta ett TDP-värde på cirka 10-20 watt medan processorn ligger på 35-45 watt, men genom att bygga in en i det närmaste likvärdig grafikkrets direkt i processorn samtidigt som TDP-värdet inte överstiger 55 watt så behövs inget extrakort.

Åtminstone kan det bli så i teorin om Haswell-processorerna verkligen lever upp till det rykte som Intel vill framhäva. Till sin hjälp erbjuder man eDRAM som är direkt inbyggt i processorn på samma kiselplatta och 40 exekveringsenheter. Det går absolut inte att jämföra med exempelvis ett Nvidia Geforce GTX 680, men i bärbara datorer lär man märka stor skillnad mellan Intel Graphics HD 5200 och HD 4000 (som används idag).

I de lite billigare Haswell-processorerna kommer Intel att använda den långsammare grafikkretsen GT3 eller GT2 beroende på modell. Dessa saknar integrerat eDRAM-minne men åtminstone GT3 har lika många exekveringsenheter som storebror GT3e, som nämnt 40 stycken. GT2 har bara 16 eller 20 beroende på utförande. Nu är bara frågan hur bra Intel HD Graphics 5200 egentligen är och om kretsen kan matchas Nvidia/AMD:s alternativ.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.