Annons

HTC bekräftar: Inga fler uppdateringar till One X eller One X+

htc-one-x-plus

HTC har bekräftat att modellerna One X och One X+ inte kommer att uppdateras med nya versioner av Android. Det betyder att de stannar på Android 4.2.2 med gränssnittet Sense 5 och därmed missar de fördelar som erbjuds med Android 4.3 (exempelvis TRIM-stödet).

Det är inte helt oväntat att HTC One X inte längre uppdateras, men att One X+ inte går längre är faktiskt förvånande. Den modellen är bara året gammal i skrivande stund och borde kunna få lite mer kärlek från sin tillverkare än vad som erbjuds idag – allra minst Android 4.3.

Som jämförelse kan nämnas att Samsung Galaxy S III som med sina 19 månader på marknaden redan kör Android 4.3 och även ryktas få KitKat under 2014. Det finns garanterat utrymme för att uppdatera såväl One X som One X+ om HTC bara hade velat göra så.

Det finns inget i de båda telefonerna som skulle hindra en uppdatering, allra minst den Nvidia Tegra 3 SoC som används då den även återfinns i Nexus 7 – en surfplatta som fick Android 4.4 ”KitKat” tidigare under 2013. Möjligheterna finns, men inte vilja från HTC.

Så enkelt får du Android 4.3 ändå

Den som inte vill förlita sig på HTC och inte behöver Sense-gränssnittet kan titta närmare på de alternativ som finns för alternativa Android-versioner. CyanogenMod är den största med ”officiellt” stöd (inte från HTC alltså) och erbjuder Android 4.3 med fullt TRIM-stöd – något som verkligen är något att sträva efter.

Eftersom HTC OneX och One X+ har stöd hos CyanogenMod så behöver man bara rätt installationsfil från deras hemsida, ett program som laddas ned på en Windows-dator och så en USB-kabel. Allt sköts automatiskt när man initierat processen och när det är klart så har man Android 4.3. Snabbt, enkelt och relativt riskfritt.

Läs mer och ladda ned CyangogenMod här.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster.