Få vill köpa en ny konsol vid lansering enligt undersökning

Det dyker upp allt fler undersökningar som handlar om nästa generations konsoler och bland de senare finns en från NPD Group. 6 000 personer fick frågan om de tänkte köpa Sony Playstation 4 eller Microsoft Xbox 720 på lanseringsdagen varav 29 procent svarade att de mycket väl kunde tänka sig det. Kanske inte en siffra som är i linje med tillverkarnas förhoppningar, men så är de inte heller tillförlitliga då antalet tillfrågade är få och förhållandena ändras till julhandeln.


887 av de som fick frågan ansågs vara så kallade core gamers, alltså spelare som lägger mer än fem timmar i veckan på att spela antingen Xbox, Playstation, PC eller på Mac. För att kvalificera sig till den titeln måste man dessutom vara över nio års ålder samt ha spelat titlar inom action, äventyr, fighting, simulator, mmo, racing, rts, rollspel, fps eller sport. Vilket borde täcka upp nästan alla spel någonsin. Dessutom utfördes undersökningen endast i USA vilket gör resultatet ännu mer osäkert.

Personligen tänker jag köpa en Xbox 720 i samma stund som den når butikshyllorna och pensionera min trofasta Xbox 360 till närmaste lediga källarutrymme. Dock ska den inte säljas utan behållas och tillsammans med spelen utgöra ett kärt återseende med goda minnen när andan faller på. Räkna med att Xbox 360 och Playstation 3 har många års lyckligt bruk framför sig – även om Xbox 720 och Playstation 4 är på gång till julhandeln 2013. Begagnatmarknaden kommer att svämmas över av gamla konsoler – så passa på och fynda!

sony-ps4-kontroll