Canon EOS M får snabbare autofokus med ny mjukvara

canon-eos-m


Äntligen verkar det som att Canon tänker göra något åt den minst sagt bedrövliga autofokusen som EOS M dras med. Tack vare en uppdatering till kamerans mjukvara ska hastigheten kunna öka med upp till 2.3x i enkelbildsläget. Enligt uppgift ska teknikerna ha gjort om något som kallas AF Drive Control System helt.

Version 2.0 av mjukvaran ska släppas någon gång under slutet av juni 2013 och det är helt oförståeligt att Canon kan tillåta sig själv sådan förödmjukelse med att släppa så dålig mjukvaran som den i EOS M. Speciellt med tanke på att konkurrenterna är väl inbitna på marknaden och ruskigt kompetenta.

EF-M 11-22mm f/4-5.6 IS STM

Förutom ny mjukvara så är även ett nytt objektiv på gång med fattning för EF-M och det är en vidvinkel på 11-22mm som gäller. Detta är Canons första ultra-vidvinkel med optisk bildstabilisator och det verkar som att intresset hos tillverkarna för stabilisering under 50mm har ökat kraftigt på senare tid.


Sony lanserade exempelvis ett 35mm f/1.8 OSS för NEX-serien och mottagandet har varit riktigt positivt från marknadens sida. Tänker Canon fortsätta trenden och lansera ett högpresterande alternativ för EOS M och framtida spegellösa M-kameror? Det påstås åtminstone att optiken i nya objektivet är förstaklassig.

  • Ultravidvinkel med brännvidden 11-22mm
  • Kompakt design
  • Mjuk och tyst STM-fokus för video
  • Dynamisk bildstabilisering för video
  • 3-stop optisk bildstabilisator
  • Högklassig bildkvalitet
  • 15cm närgräns för makro
  • Fokusring för manuell fokusering

Speed Booster för EOS M

Till sist kan nämnas att en nyligen släppt (läckt?) video visar att Metabones tänker släppa en så kallad “Speed Booster” med fattning för EOS M. Kameran som används har en adapter med Metabonos logotyp och det finns en tydligt märkt låda väl synlig i bild – så kanske vi får se en högpresterande adapter snart?

Vad Speed Booster gör är bland annat att öka bländaren med 1 stop (exempelvis från maximala f/1,8 till f/1,4) och öka brännvidden något.  Även MFT kommer att öka och frågan är nu om vi får se samma premiumpris som de befintliga modellerna på marknaden. Kameran i videon använder Magic Lantern.