Canon arbetar på en Foveon-sensor & EOS 70D

Canon har länge arbetat på en så kallade Foveon-sensor med tre lager där färgerna röd, grön och blå registreras på olika frekvensnivåer. Jämfört med en traditionell sensor, så kallad Bayernsensor, är det ett helt annorlunda sätt att registrera ljuset som kommer in och träffar kretsen. Nu har ett patent dykt upp på internet som berör såväl Canon som Foveon-sensorn och det skickades in för godkännande redan 2011 men godkändes först i år.


canon-logo

Vi har redan sett bevis på att Foveon-sensorer kan ge riktigt bra bildkvalitet och inte minst är Sigma DP3 Merrill ett utmärkt exempel med sina 46 megapixel. I praktiken rör det sig om en tredjedel av den upplösningen med tanke på hur pixlarna sparas i bilden, men Foveon X3-sensorn gör ett utmärkt jobb att sy ihop resultatet från fotodioderna till en färdig bild. I den här sensorns fall rör det sig om tre bilder på 4 800 x 3 200 pixlar vardera som slås ihop till en enda.

Frågan är bara vad Canon planerar att använda deras Foveon-sensor i för kamera och vilken prisklass den hamnar på. Det låter inte troligt att någon professionell modell ska få sensorn utan de lär istället fortsätta att använda sensorer i fullformat av klassiska mått. Kanske fiaskot med den spegellösa kameran EOS M kan få en efterföljare som faktiskt fungerar bra och som har en autofokus som inte är i klass med kall sirap (superdupersegt alltså),

Vidare kan nämnas att webbsajten Canonrumors har fått ta del av uppgifter som pekar på att Canon just nu testar nya EOS 70D i händerna på så kallade “Explorers of Light”. Tydligen ska den japanska kameratillverkaren dessutom vara mitt uppe i arbetet med att producera reklamfilmer för modellen men innan det kommer officiell information får vi allt sitta på fingrarna ett tag till. Canon EOS 60D behöver verkligen en uppgradering så håll tummarna för 70D!