Bluray är inte död – länge leve Bluray!

blu-ray-disc-logo


Bluray lever i allra högsta grad

Bluray-skivan är inte död och molnlagring kommer inte att ta över världen för filmälskare riktigt än. Många är det som förutspått att film på skiva är en död teknik som kommer att slås ut av filmtjänster på internet – och visst kan man till viss del hålla med om att det är ruskigt smidigt med film som bara är några knapptryckningar bort.

För att ta några av fördelarna med filmtjänster som HBO och Netflix som finns direkt via appar och webbläsare. De levererar för det mesta helt godkänd bildkvalitet, finns tillgängliga i princip alla nyare smartphones, surfplattor samt datorer och man slipper krånglet med att byta skiva och förvara denna i bokhyllan. Så långt är det ju hur bra som helst med filmtjänster.

Men om man ser bortom smidigheten med att ha tusentals filmer direkt i webbläsaren, hur begränsade är de egentligen? För att se de negativa bitarna med filmtjänster så räcker det med att jämföra en nyare film på Netflix med samma film på en Bluray-skiva. Det är som att gå från en Fiat Uno till en Audi A8. De allra flesta har inte möjlighet att strömma ut film och ljud i tillräckligt hög bitrate för att ens närma sig Bluray.


DTS-HD Master Audio

För alla med en förstärkare och dugliga högtalare är DTS-HD Master Audio eller Dolby TrueHD bara så underbart att lyssna på. Filmtjänster kan på sin höjd ge surround via Dolby Digital och inte ens DTS, något som inte ens är nära DTS-HD Master Audio om man har en bra förstärkare. Man slipper dessutom problemet med hård komprimering och krånglande internet om man kör på skiva.

Jag har inget emot Netflix då jag använder tjänsten själv, men då för att kolla en massa filmer som jag aldrig skulle vilja betala för att ha på skiva. Sony och Panasonic arbetar just nu på Bluray-skivor som ska kunna nå storlekar mellan 300 GB och 1,5 TB, en ökning från dagens 100 GB. Dessa ska vara anpassade för professionellt bruk och kanske inte når oss vanliga konsumenter, men det är ändå en positiv utveckling tycker jag.

Bluray är inte på långa vägar död och filmtjänster via internet kommer inte att slå igenom på bred front hos filmälskare innan internetuppkopplingar via fiber blir snabbare och vanligare. Dessutom, hur gör man med filmtjänster när man slutar betala och ändå vill se den där serien eller filmerna som är så bra? Tänk er att gå igenom James Bond utan en filmbox – eller Arkiv X eller Harry Potter eller Vänner eller….