Bästa tillbehören till din Sony NEX-6

Sony NEX-6 är en underbar kamera och det är verkligen en välkommen arbetshäst i alla händer som den hamnar i. Utmärkt bildkvalitet, trevlig byggkvalitet av kamerahuset och med ett fint urval av objektiv från såväl Sony och Sigma som många andra tillverkare om man använder rätt objektivadapter. För att inte tala om alla användbara tillbehör som finns på marknaden idag.


Det behöver inte kosta en förmögenhet att förhöja upplevelsen av den här kameran med några välkomna tillbehör och de är verkligen användbara (en del på gränsen till absoluta måsten, exempelvis batteri laddare och extra batterier). Här är några av mina favoriter som jag har skaffa till min Sony NEX-6 och som jag rekommenderar till precis alla som har denna kamera.

Lästips: Bästa objektiven till Sony NEX

Skyddande skal till kameran

gariz-laderskal-sony-nex6


Kamerahuset är en dyr investering och det gäller att skydda den så gott det bara går mot skador. Ett skyddande skal i läder är därför en perfekt lösning som både ser bra ut och som håller kameran i bra skick även vid långvarigt användande. Givetvis finns inga garantier att skalet i sig skyddar mot precis allt, men det är ändå betydligt bättre än inget skydd alls och jag rekommenderar alltid att mina vänner köper skal, oavsett kamera och om det finns något tillgängligt.

Bland de bästa och mer välkända tillverkarna på marknaden finns Gariz som har ett stort antal modeller för olika kameror. Kostnaden är ganska rejäl men man får kvalitet och garantier därefter, vilket tillsammans med egna erfarenheter gör att jag kan rekommendera den här tillverkaren framför alla andra jag har testat. Köp via den engelska Ebay-sajten och priset i skrivande stund är cirka 600 kronor.

Extra batterier

Sony NEX-6 fullkomligt äter sig igenom batterier och det är absolut en bra sak att ha minst ett extrabatteri i fickan. Inte sällan stannar den vid 250 bilder per laddning om man använder LCD-skärmen, WiFi och den elektroniska sökaren – vilket är en tämligen låg siffra för vilken kamera som helst. Originalbatterier är alltid att rekommendera, men piratbatterier fungerar givetvis också.

Tänk på att batterier som inte är original sällan håller lika bra och inte kommer med några garantier. Skaffa en extern laddare så du inte riskerar kameran om något skulle gå snett under laddningen och enklast är att köpa via Ebay.

Extern laddare till batterierna

Det är helt oförlåtligt att Sony fortfarande envisas med att låta batterierna laddas inne i kameran, men visst förstår man att det handlar om pengar och att locka till köp av officiella tillbehör. Undvik Sonys egna, superdyra batterier och laddare då de bara är där för att suga pengar ur din plånbok. Köp istället billigt via Ebay och ta piratladdare till bråkdelen av kostnaden.

Givetvis kommer de utan garantier men i värsta fall så slutar batterierna bara att fungera och man får köpa nya. En extern laddare gör att kameran kan användas oftare utan att den behöver sitta fast i ett vägguttag och varma batterier från laddningen sliter inte på kameran (eller skadar den om laddningen går fel, original eller inte. Kan kosta några hundralappar men är klart värt det!

Skyddsfilm till LCD-skärmen

sony-nex6-lcdskydd-pcklm1ea

Att köpa en ny kamera för åtskilliga tusenlappar bara för att se skärmen bli repad direkt är inget jag önskar någon fotograf. Köp därför skyddsfilm och sätt på kameran direkt efter att du har packat upp den ur förpackningen. Det behöver inte vara specialfilm som är anpassad för din NEX-6 utan kan lika gärna vara de superbilliga skydden till Iphone 4/4S som du själv klipper till med en sax.

Bäst är kanske ändå ett genomskinligt LCD-skydd som monteras ovanpå skärmen och som även klarar ett visst mått av stötar och inte bara repor. Kostar lite mer men skyddar i gengäld lite mer också.

En kameraväska

Det finns massvis med kameraväskor i alla de former och modeller. Att hitta rätt kan vara som att leta efter en nål i en höstack, men ge det lite tid och hitta rätt innan du köper din väska – och låt det gärna kosta lite extra om det så måste vara så, för väskan kommer att bli en del av dig och måste sitta bra på kroppen för de där långa timmarna på stan, i skogen eller överallt annars där kameran ska med.

Väskan behöver inte vara speciellt stor men får gärna vara tillräcklig för att hindra väta från att tränga in till kameran (ha alltid en plastkasse med som kameran kan inneslutas i om det skulle behövas, även i väskan) och tillbehör tas med. Batterier, objektiv, stativ och annat får gärna ligga snyggt och prydligt i fack för enkel åtkomst, och inte alla väskor tillåter det. Så hitta rätt väska för dig.

Lästips: Bästa minneskorten till din kamera och telefon

Har du egna favorittillbehör?

Har jag glömt ett tillbehör som du tycker skulle passa bra till den här kameran? Kanske en speciell väska, skydd, mikrofon eller objektiv? Skriv gärna en kommentar och berätta så att alla kan ta del av ditt tips.