aTV Flash uppdaterad till Apple TV – stöder nu version 5.2

Apple TV är ett otroligt populärt mediacenter tack vare den lilla designen, ett enkelt gränssnitt och täta integrationen med Apples andra produkter idag. Den senaste modellen har stöd för bland annat uppspelning i 1080p, snabbare hårdvara med A5-processorn och ny design på mjukvaran som ska göra det enklare för användaren att navigera i menyerna. Allt som allt känns Apple TV Gen 3 som en skaplig uppgradering – eller är den det?

När modellen släpptes den 7 mars förra året var det många som hoppade på tåget och skaffade en Apple TV Gen 3 samtidigt som de slängde ut sin förra trotjänare av äldre variant. Vad man inte visste då var att den senaste modellen skulle visa sig otroligt motståndskraftig mot alla typer av jailbreaks och än idag är det inte möjligt att installera exempelvis Plex eller XBMC. Den som har en andra generationens Apple TV sitter alltså på en liten guldgruva nu.

Apple TV 4th Gen mediaspelare

Hett eftertraktad som begagnad

Andrahandsmarknaden är superhet med en enorm efterfrågan på Apple TV Gen 2 och nu när FireCore har släppt aTV Flash med stöd för senaste uppdateringen till 5.2 så lär den inte minska. Med Apple TV 5.2 inkluderades bland annat stöd för anslutning av tangentbord via bluetooth (tänk så mycket enklare det är att söka nu) och förutom det får man mindre förbättringar till säkerhetskopiering och DVD-uppspelning samt blandade optimeringar.

aTV Flash (black) 2.2 fungerar med alla Apple TV Gen 2 som har version 4.4 eller nyare och därmed behöver du inte uppdatera ditt mediacenter om du inte vill. Skulle det ändå vara önskvärt kommer här en liten snabbguide till hur man gör.

  1. Säkerhetskopiera dina befintliga inställningar så de inte försvinner vid uppdateringen
  2. Kör den senaste versionen av Seas0nPass för att uppdatera till version 5.2
  3. Ladda ned och installera version 2.2 av aTV Flash (black) [länk]
  4. Installera önskvärda extrasaker via Extras-menyn
  5. Återställ dina sparade inställningar vid behov
  6. Klart!

DTS-HD Master Audio & Dolby True HD

När Plex och XBMC uppdateras för att kunna köras med den senaste mjukvaran är det bara att lägga in dem och köra igång filmer igen. I sitt grundutförande är Apple TV otroligt begränsad i filstödet och att tänka på MKV-filer är helt otänkbart då det skulle uppmuntra till piratkopiering enligt Apple. Istället vill man att användarna hyr eller köper film i deras butik vilket givetvis också är fullt gångbart – om man inte laddar ned film vill säga.

Fortfarande återstår en del funktioner som Apple borde införa, bland annat stöd för DTS-HD Master Audio och Dolby True HD som båda lyser med sin frånvaro. Alla med en duglig förstärkare och åtminstone minimala krav på ljudkvalitén borde kräva att dessa införs, något som visserligen är tekniskt möjligt men säkerhet inte gångbart för Apple som då måste betala licenspengar för dem. Dessutom finns inget stöd i hårdvaran till Apple TV Gen 3.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.