Annons

Asus RT-AC87U – världen snabbaste router för konsumenter

Världens snabbaste router är Asus RT-AC87U – åtminstone om man ska tro den välkända tillverkaren. Routern har en bandbredd på hela 1.7 Gbps och för att ta det hela till nya nivåer använder Asus kretslösningen Quantenna QSR1000 4×4 Multi-User Multiple Input Multiple Output (MU-MIMO). Det ger fyra helt oberoende dataströmmar och möjligheten till strålformning.

Några exakta specifikationer finns inte i skrivande stund, men sådana är att vänta under CES 2014. Tekniken som får det hela att fungera kommer att demonstreras av Quantenna och om man ska tro de senaste uppgifterna så har de båda tillverkarna lyckats kombinera sina tekniker för en fenomenal prestandarouter. Exakt vad det innebär, förutom höga hastigheter, återstår att se.

quantenna_qsr1000Det är ingen nyhet att den maximala teoretiska hastigheten från routrar oftast är långt ifrån den praktiska till anslutna enheter. Bandbredden i RT-AC87U är kanske på 1.7 Gbps, men det är inget som din dator kommer att vara i närheten av – inte ens om du ställer dem precis bredvid varandra eller ansluter med kabel. Att detta är andra generationens produkter med WiFi 802.11ac hjälper säkert hastigheten i luften en del, men fortfarande återstår många förbättringar att göra.

En av de många fördelarna med RT-AC87U är dock möjligheten till att strömma video i 4K-upplösning. Perfekt när 4K nu letar sig in i de svenska hemmen via tv-apparater som stöder upplösningen och när den stora massan hakar på kan det vara praktiskt att redan ha en router som klarar den massiva mängden data som måste skickas över det interna nätet. Frågan är bara vad det får kosta.

Vidare om Quantenna-kretsen som finns i routern så kan nämnas att den stöder riktade signaler som ska ge lika god stabilitet som med ett trådat nätverk. Hur bra det påståendet håller återstår att se, men jag kan inte tänka mig lika stabila hastigheter utan att prestandan går upp och ner. Personligen föredrar jag fortfarande ethernetkablar men givetvis är trådlöst att använda ibland.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster.