Asus Nexus 7 – det här kan komma i nya modellen

Asus Nexus 7 väntas få en rejäl uppgradering när en kommande modell av den populära surfplattan lanseras under hösten – åtminstone om man ska tro de senaste uppgifterna som cirkulerar på internet. Den nuvarande modellen har blivit otroligt populär tack vare den utmärkta hårdvaran och priset som gör att surfplattan är bland de billigare alternativen. Trots det är Nexus 7 värd varenda krona och undertecknad har i skrivande stund publicerat flera hundra artiklar skrivna på just denna modell.

asus-nexus-7Då försäljningen är fortsatt riktigt god så räknar man med att fabrikerna ska ta fram cirka 8 miljoner exemplar av nästa modell för lansering under 2013. Tyvärr fick vi aldrig se någon ny Nexus 7 under Google I/O och inte heller någon ny Nexus 4/5, eller ens Android 4.3 som så många hade hoppats på. Huruvida det kommer en ny Nexus 7 eller inte återstår givetvis att se, men även om den nuvarande modellen har bra hårdvara så skulle en Qualcomm Snapdragon 600-processor inte vara fel.

Det här tror man kommer i nya Nexus 7

* Den befintliga processorn som är av typen Nvidia Tegra 3 kommer att bytas ut mot en Qualcomm Snapdragon 600. En rejäl uppgradering som väntas ge betydligt mer kraft under huven och göra Android snabbare i vändningarna. 

* Minnesmängden kommer att ökas från 1 GB till 2 GB, en efterlängtad ökning som kommer att göra exempelvis surfandet mycket smidigare. Surfplattan behöver inte längre ladda om sidor lika ofta och överlag blir Android märkbart trevligare att använda.

* Skärmen ökar i upplösning från 1 280 x 800 till 1 920 x 1 080 och får en ny skärmpanel. Det ger en pixeltäthet på 216 ppi jämfört med dagens 315 ppi. Vågar man hoppas på ett ljusstarkare alternativ som dessutom är strömsnålare också?

* Det finns även en förhoppning om en kamera på surfplattans baksida och inte bara framsidan som idag. Räkna inte med toppkvalitet men i klass med Nexus 4 eller förhoppningsvis ännu bättre vore inte dumt. Eftersom prisbilden väntas hålla sig kring 2 000 till 2 400 kronor som idag så kanske 5 megapixel?

* Priset ska hålla sig kring dagens för den nuvarande Nexus 7, men det finns även indikationer på att Google och Asus delar upp nya modellen i två olika varianter. Den ena ska ha den nuvarande skärmen och samma pris som dagens surfplatta medan en annan variant får den nya panelen och högre upplösningen, men också till ett högre pris. 

Vi får helt enkelt se när Google och Asus släpper en officiell presentation av kommande Nexus 7 och man kan bara hoppas på att alla rykten stämmer överens med vad komma skall.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.