Apple i din bil – framtiden är snart här


MFi – licensprogram för  IOS i din bil

När Apple letar efter nya marknader att bredda sin produktportfölj med så har ett av valen varit bilbranschen. Röststyrning med Siri finns redan idag att beskåda i Chevrolet Sonic och vi ska nog räkna med att fler tillverkare kommer att implementera stöd för Apples teknik i fler bilmodeller framöver.

Fortfarande finns få detaljer kring licensprogrammet MFi, eller Made for iPod, som är till för att införa IOS i bilar. Det här är ett av de största stegen som Apple har tagit sen 90-talet för att ta någon av sina plattformar till nya miljöer. Kanske ni kommer ihåg Newton OS och Bandai Pippin från 1993 till 1998?

Eftersom varken Newton OS eller Bandai Pippin var finansiellt dugliga så lade Steve Jobs ner båda licensprogrammen 1997 och först nu finns planer på att låna ut en plattform utanför företagets fyra väggar. Det finns en del strategiska projekt som WebKit, CUPS, LLDB och LLMV – men inget som genererar pengar.

Händiga tillverkare har använt färdiga Apple-produkter och integrerat dem som lösningar i helt andra miljöer än de tidigare var tänkta för, exempelvis Ipads som kassasystem. Om man ser till helheten så finns stora möjligheter för Apple att skapa nya lösningar som får in pengar, men hittills vill man hålla sina plattformar med ett väldigt kort koppel.


Experter ska lyfta Siri

För inte så länge sedan bekräftades att Apple sammansatt en grupp med experter på ett Boston-kontor, en grupp vars huvudsakliga arbete består av att förbättra röststyrning via Siri så att denna kan användas bättre med både Iphone, Ipad samt andra nya områden där man nu utvecklas. Exempelvis i bilar.

Gruppen har tidigare arbetat nära ett företag som heter VoiceSignal Technologies vars röstigenkänningsteknik redan idag användas av just Siri. Företaget köpets upp av Nuance för 293 miljoner dollar och nu licenseras tekniken inte bara till Apple utan även tunga konkurrenter som Samsung och Google.

Det pratas om att gruppen med experter inte bara är till för att göra tekniken bakom Siri ännu bättre utan även för att ta fram helt nya möjligheter som inte är begränsade av Nuances röstigenkänningsteknik. Möjligheter som Apple inte ska behöva dela med sig av till konkurrenterna och hålla inom egna ramar.

Om vi ska gå tillbaka till MFi så ställer sig webbsajten Apple Insider frågandes till hur IOS i bilen fungerar. Är det så att plattformen är installerad direkt i bilar med stöd eller är det så att man kan ansluta och använda IOS-enheter i bilen? Apple har inte svarat på den frågan utan är ytterst svävande just nu.

Enklare gränssnitt till bilens underhållningssystem

Med de allt större skärmarna i dagens bilar finns alla möjligheter för Apple att licensera både IOS och erbjuda det enkla gränssnitt som följer, något som är viktigt när man hanterar menyer och liknande i bilen. Frågan är om tekniken kommer att uppskattas av bilens köpare – och om det blir valbart!

Apple har gjort mycket positivt för teknikmarknaden ända sen den första Iphone-telefonen släpptes, och nu har de möjligheten att innovera ytterligare en marknad om de bara gör rätt från början.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.