Använd din gamla surfplatta igen – 7 grymma tips

7 grymma tips på hur din gamla Ipad kommer till liv igen

Nya modeller av surfplattan Ipad släpps i allt snabbare takt och sitter man kvar med någon av de första modellerna så kanske man redan har uppgraderat sig några steg. Frågan är då – vad gör man med den gamla surfplattan, ska den säljas eller försöka komma till nytta igen? Det enkla svaret på den frågan är givetvis att inte sälja den. Kanske ger det några kronor extra i plånboken men det finns faktiskt flera saker man kan göra med den som du inte behöver ta din nya, fina surfplatta till. Tänk på att skyddad en först med skärmskydd bara!


En dedikerad e-boksläsare

Även om skärmen i Ipad 1 och 2 är betydligt sämre än senare modeller så fungerar den riktigt bra med e-böcker. Istället för att köpa fysiska tidningar eller böcker i butik så kan man istället gå via internet och spara en hel del pengar då dessa inte sällan är billigare där. Dessutom sparar man plats i hemmet då hundratals eller tusentals verk får plats i en Ipad. Visserligen skulle man kunna köpa en riktig e-boksläsare från exempelvis Amazon – men varför göra det när en Ipad fungerar minst lika bra och dessutom fungerar till mycket mer?

Spara och läs matrecept

jamies-recipes-ipad

Det finns tusentals och åter tusentals underbara matrecept på internet, så varför inte leta upp några av dem och ha dem i din surfplatta? Istället för en massa kokböcker kan allt sparas i din Ipad och sedan tas fram med några få knapptryck på skärmen – som dessutom är mycket större än sidorna i dina kokböcker. Lättare att läsa, sökbara recept och bilder på allt om man så önskar. Här finns många möjligheter så gå in och hitta dina favoriter. Tänk bara på att köket är en smutsig miljö med vatten, så skydda din Ipad därefter först.

En andra skärm till datorn

Det här är min personliga favorit då de två första modellerna av Ipad fungerar underbart som en andra skärm till datorn. Skärmarna är lågupplösta vilket faktiskt ger dem en fördel jämte sina dyrare efterföljare och med applikationen Air Display kan man enkelt sätta upp sin surfplatta som en extraskärm. Där kan man ha exempelvis Skype eller sin e-postläsare som alltid måste vara framme och jag kan vittna om att det fungerar hur bra som helst. Nya Ipad har en skärm som är för högupplöst och allt blir otroligt litet på den, så gamla är bäst.


Ett portabelt mediacenter

Med AirPlay kan man använda sin surfplatta som ett portabelt mediacenter och ansluta den till exempelvis en Apple TV eller Boxee Box. Installera applikationer för Itunes, Amazon Prime, Netflix eller Hulu, kör igång appen och skicka över både bild och ljud till tv:n (AirPlay kräver IOS 4.3 eller senare). Om man inte vill gå den vägen kan en adapter från 30-pins-kontakten till HDMI vara att föredra. Man kan även dra igång radioappar om man inte vill titta på video och på så vis få ytterligare nytta av surfplattan.

Bildram

iPad_Camera_Frame_brown_1_grande

Köp ett riktigt billigt ställ för Ipad och ha den i bokhyllan som en bildram. Bara anslut en nätadapter för kontinuerlig ström (batteriet töms snabbt annars), se till att ladda surfplattan med tusentals av dina bilder och visa dem för alla som kommer på besök. IOS har funktioner för att automatiskt sortera, rotera och visa bilder så inget extra behövs från App Store. Visst hade en surfplatta med retinaskärm varit bättre, men det blir riktigt bra bild ändå med de första Ipad-modellerna. Testa själv – visst fungerar det bra?

Underhållning till bilen

När ungarna skriker sig hesa i bilens baksäte är en surfplatta ett utmärkt redskap för tystnad. Dra igång en film, serie eller varför inte en massa spel från App Store? Den fungerar dessutom som en utmärkt navigatör med rätt app, exempelvis från Navigon eller TomTom. Även Google Maps är ett bra alternativ idag om man inte vill betala något. Förslagsvis sätter man surfplattan med en hållare som fästs på baksidan av ett nackstöd. På så vis kommer fingrar inte åt skärmen om barnen är riktigt små. Har ni bättre förslag, kommentera gärna!

Serieboksläsare

Även om e-böcker och facktidningar är vanligare så finns tiotusentals serietidningar att läsa på Ipad om man vill. Närmare bestämt fler än 30 000 stycken om man letar lite och de flesta stora utgivarna är med. DC, Dark Horse och Marvel är bara tre av flera tillgängliga och apparna som används för att läsa tidningarna är helt gratis – man betalar bara för tidningarna som man vill läsa.