Annons

Android 4.4 ”KitKat” till Galaxy S2/S3/Note/Note 2

samsung-galaxy-s2-topp

Android 4.4 ”KitKat” går att installera på flera av Samsungs äldre smartphones – trots att varken Google eller Samsung har släppt en officiell version för mjukvaran. Alternativet är att skaffa en installationsfil från tredjepartsutvecklare som anpassat Android så att den kan köras även på äldre telefoner som Galaxy S2, Galaxy S3, Galaxy Note och Galaxy Note 2.

OmniROM är ett sådant alternativ som fungerar ypperligt bra tack vare duktiga och välkända namn som Chainfire, Dees-Troy och Xplodwild. Låt dig inte luras av namnen, det här är kompetenta utvecklare som bidragit med många timmars kod för att se den öppna källkoden utvecklas med förbättringar som Google inte lägger in själv.

Läsvärt: Android 4.4 “KitKat” – listan över aktuella telefoner & surfplattor

OmniROM erbjuder Android 4.4

Den senaste versionen av OmniROM fungerar i skrivande stund med 15 smartphones och surfplattor, inkluderat de ovan nämnda modellerna från Samsung. Förutom dem finns även Nexus 7, Nexus 5, Nexus 4, Galaxy Note 2 LTE och Oppo Find 5 med i listan. Den officiella listan med enheter som stöds finner du längst ner, komplett med produktnamn.

Nedladdningssidan är snyggt uppdelad efter vilken smartphone eller surfplatta som gäller och man ser även när de senaste ändringarna gjorts för respektive enhet. Cirkastorleken som gäller för zip-filerna som ska laddas ned är på 167MB till 210MB. Tänk på att säkerhetskopiera allt viktigt i din enhet innan du installerar något nytt!

Så här installerar du OmniROM

Så hur installerar man då OmniROM och vad är riskerna? Det gäller att läsa på ordentligt och jag rekommenderar starkt att den officiella wikisidan gås igenom från topp till botten för att man inte ska missa något. Man måste kompilera allt själv tills det kommer ”officiella builds” som kan installeras på ett enklare sätt och utan egenkompilering.

Det finns alltid en risk för att något ska gå fel och då ryker den garanti du kanske har kvar på din enhet. Räkna inte med att någon butik eller tillverkare vill hjälpa om oturen är framme – och kanske är det ändå bäst att hålla sig till standardversionen som stöds av Google och respektive tillverkare.

Nexus 4, Nexus 5, Nexus 7

De som har en Nexus 4, Nexus 5 eller Nexus 7 behöver givetvis inte tänka på att skaffa Android 4.4 ”KitKat” då den versionen redan finns tillgänglig via officiella kanaler. Google har släppt en uppdatering till alla tre modellerna och arbetar i skrivande stund med att släppa Android 4.4.1 istället. Har du en Nexus-enhet av nyare modell så rekommenderas inte att du testar OmniROM då det inte ger några större förbättringar.

Tekniksmart bevakar

Omedelbart efter att en bättre och smidigare version har släppts så kommer en notering om detta på Tekniksmart – både i denna artikel och nya. Vi förstår givetvis att OmniROM inte är för de allra flesta utan bara fungerar med de mest kunniga och vågade som klarar av de avancerade steg som krävs. Det är beklagligt att varken Samsung eller Google släpper officiella versioner, men så vill de ju givetvis också att användarna ska köpa nyare enheter, trots allt.

Läsvärt: Android 4.4 “KitKat” – listan över aktuella telefoner & surfplattor

Med det sagt, här är listan över fungerande enheter:

[box type=”info” style=”rounded”] ### Enheterna som stöds av OmniROM ###
find5 (Oppo Find 5)
flo (Nexus 7 Wi-Fi 2013)
grouper (Nexus 7 Wi-Fi 2012)
hammerhead (Nexus 5)
i777 (Samsung Galaxy SII AT&T)
i9100g (Samsung Galaxy SIIG)
i9300 (Samsung Galaxy SIII)
i9305 (Samsung Galaxy SIII LTE)
mako (Nexus 4)
n7000 (Samsung Galaxy Note)
n7100 (Samsung Galaxy Note 2)
t0lte (Samsung Galaxy Note 2 LTE)
t0lteatt (Samsung Galaxy Note 2 LTE AT&T)
t0ltetmo (Samsung Galaxy Note 2 LTE T-Mobile US)
tilapia (Nexus 7 3G 2012)[/box]

 

 

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster.