Android 4.2.2 släppt till Nexus 7

Äntligen har Google släppt en uppdatering till Android för surfplattan Nexus 7 och med Android 4.2.2 kommer en hel del efterlängtade förbättringar. Bland annat ska man ha löst problemet med hackande ljud över bluetooth och även de till synes helt slumpmässiga omstarterna som drabbat ett antal användare av den populära Nexus-serien. Det allra mesta i Android 4.2.2 har ändrats under huven och visst är det bra med ökad stabilitet.

Tyvärr verkar det som att Google har glömt ett antal nyheter under den något kryptiska förklaringen att man har ökat stabiliteten och säkerheten i nya uppdateringen. Det säger i sig absolut ingenting om man inte har den underliggande ändringsloggen (changelog) men kanske är det bäst att inte fördjupa sig utan bara njuta av en bättre surfplatta – för frågan är om utvecklarna inte optimerat Nexus 7 riktigt, riktigt bra. Batteritiden är nämligen bättre nu.

DSCF0146

Nexus 7 med Spotify & Audio Technica ATH-M50

I tysthet har Google ökat den uppskattade maximala batteritiden från sju timmar till hela tio timmar under rätt förhållanden. Det är en rejäl ökning med tre timmar bara efter en uppdatering men eftersom inget är officiellt så är det bara att hoppas det är så. Frågan är bara om man har fått göra avkall på något behövligt för att kunna öka batteritiden eller om det är något annat som ligger bakom – vad tror ni har gjort att man kan öka den?

Installera Android 4.2.2 manuellt – så gör du

Alla exemplar av Nexus 7, Nexus 10 och Galaxy Nexus kommer att få Android 4.2.2 utskickad via OTA men den som inte fått och bara måste ha uppdateringen nu-direkt-med-detsamma finns alternativ att tillgå. Man kan ladda ned uppdateringen själv och installera manuellt på två olika vis – ett med root och ett utan. Den förstnämnda är enklast men vill man inte ge sig på proceduren att roota surfplattan kan man givetvis lösa allt utan också, med lite mer tid.

Instruktioner för rootad Nexus 7:

 1. Ladda ned filen för uppdateringen till lagringsutrymmet på surfplattan
 2. Flasha en temporär och specialbyggd återställning [Windows] [Mac]
 3. Starta om enheten till återställningsläget
 4. Välj att installera zip-filen från minneskortet
 5. Markera uppdateringsfilen (JDQ39) och välj att installera
 6. Klart!

Instruktioner för icke-rootad Nexus 7:

 1. Ladda ned och installera Android SDK [ladda ned här]
 2. Installera och skriv adb devices i kommandprompten
 3. Notera serienumret du får upp när din Nexus 7 är ansluten till datorn
 4. Skriv in adb reboot bootloader i samma kommandprompt
 5. Vid laddningsskärmen som visas på surfplattan väljer du Recovery
 6. Om du ser en Android-logotyp med ett utropstecknen, tryck Volym Upp + Påslagsknapp
 7. När enheten slutat ladda, välj Apply Update from ADB
 8. I adb skriver du adb sideload 6ece895ecb23.signed-nakasi-JDQ39-from-JOP40D.6ece895e.zip (eller döp om filen till jdq39.zip och skriv adb jdq39.zip istället
 9. Om allt fungerar kommer du få ytterligare några instruktioner att följa på skärmen
 10. Starta om din Nexus 7. Klart!

Notera att instruktionerna ovan endast gäller WiFi-versionen av surfplattan och INTE den med 3G-stöd!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.