Amerikanska operatörer kan snart sälja din personliga integritet

usa personlig integritet salja data operatorer

Snart kan mobil- och internetoperatörer i USA helt lagligt sälja användarnas internetvanor. Efter att amerikanska representanthuset röstat igenom ett förslag som möjliggör just detta ligger nu surfarnas personliga integritet i händerna på presidenten Donald Trump.

Allt som behövs är en signatur på rätt papper från presidenten, sen kan stora mängder information om surfarna hamna i ”fel” händer om operatörerna vill det. Tidigare har FCC krävs användarnas godkännande, efter beslut av förra presidenten Barack Obama.

Exempel på information som mobil- och internetoperatörerna kan sälja om Donald Trump godkänner det är sökhistorik, webbsajter som besöks och applikationer som används på mobil- och surfplatta. Värre är att innehåll i e-postmeddelanden ska kunna säljas.

Det finns egentligen ingenting i det här beslutet som gynnar internetanvändarna. En del vill påstå att det möjliggör mer riktad och tydligare reklam som inte irriterar lika mycket, men vilken tröst är det när någon annan vet exakt vad du sökt på eller besök i webbläsaren?

Det om att operatörerna vill kunna tjäna mer pengar än något annat. De har länge uttryck irritation över att företag som Google och Facebook har kunnat samla in och sälja liknande information men inte de. Och detta har även amerikanska kongressen slagit fast är orättvist.


Lästips: Nu kan du surfa säkert med VPN i webbläsaren Opera


Och det är därför amerikanska myndigheter som FCC och FTC blockeras från att få igenom regler som ska skydda den personliga integriteten för amerikanska surfare idag.

Problemet? Varken Google, Facebook eller något annat företag kan se eller använda mycket av den information som operatörerna nu kräver att få del av. Uppgifterna är alltså skarpt missvisande och frågan är om deras nya rätt att sälja informationen bygger på en större lögn.

Det är nog säkert att säga att amerikanska internetanvändare bör använda VPN-tjänster om de vill skydda sin personliga integritet på internet. Även om sökhistoriken och liknande inte kan spåras tillbaka till användarna så är det ett hårt slag mot integriteten.

Vad tycker du om det nya beslutet? Är det okej att sälja dina personliga surfvanor på det här sättet? Och hur ska man göra för att stoppa insamlingen av datan?

Läs mer om nyheten i den här utmärkta artikeln på The Verge.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.