Annons

8 tips för Nexus 7 – kom igång med surfplattan

google-nexus-7-medium

Asus Nexus 7 är på många sätt en fenomenal surfplatta med goda egenskaper till ett bra pris. Jag använder en personligen och har skrivit hundratals artiklar på den inom mitt yrke, något som inte varit möjligt på samma sätt med exempelvis en Ipad. Främst är det storleken och rätt mjukvara som gjort att jag tagit Nexus 7 till mig, men också andra egenskaper.

För att få ut så mycket som möjligt så finns en del saker att tänka på. Här är en lita över tips på saker man kan göra med Nexus 7 för att den ska bli ännu bättre.

Förläng batteritiden

En helt ny Nexus 7 kan hålla sig vid liv en halv dag om man använder den på rätt sätt – men det går att förlänga detta ytterligare något om man tänker sig för. Börja med att stänga av batterislukande funktioner som WiFi, Bluetooth och GPS när de inte behövs. Du kanske har laddat ner den den där boken och vill läsa den, och då behövs inte WiFi längre. Skruva också ner skärmens ljusstyrka om du kan, den slukar rejält med ström.

Stänga av tangentbordsljuden

För en bättre upplevelse rekommenderas att man slår av ljuden för det virtuella tangentbordet. Det kanske är bra med feedback ibland, men för det mesta kan det vara riktigt irriterande. Gå till Inställningar > Språk > Android-tangentbord > Klicka av Ljud vid nedtryck. Har du ett annat tangentbord installerat, exempelvis SwiftKey så markerar du det valet istället.

Ta en skärmdump med Nexus 7

Ibland kan det vara praktiskt att ta en skärmdump, eller screenshot som det även kallas, och det är väldigt enkelt i Android. Bara håll nere Startknappen högst upp på enheten och minskning av ljudnivå för att ta en bild. Håll dem inne i cirka två sekunder. Bilden sparas sedan i Galleri helt automatiskt.

Snabbare inställningar

Vill du komma åt inställningarna i din Nexus 7 men inte ha en ikon till dem på startskärmen? Dra med fingret neråt i skärmens övre högre del, precis som när du ska visa händelselistan i den vänstra delen, så får du en snabblista med inställningar. Här kan du även välja att öppna den vanliga inställningssidan.

Skriv ut från surfplattan

Om du vill skriva ut från din surfplatta måste du aktivera Google Print Cloud och skaffa en applikation som stöder denna tjänst. Se till att den skrivare är ansluten till tjänsten, hitta den i applikationen du vill skriva ut från och sen är det klart. Kan kräva lite ändrande och inkopplande, men det fungerar.

Mer plats för musik och film

Tyvärr så finns inget extrautrymme för minneskort i din Nexus 7 – så det enda sättet att få mer plats för musik och film är tjänster där man betala månadsvis för att lyssna och se dem. Med tjänster menar jag exempelvis Spotify och Netflix, två av marknadens populäraste alternativ idag. Tänk bara på att du måste ha en Nexus 7 med 4G/3G-stöd eller WiFi.

Installera senaste Android

Om du vill ha den senaste versionen av Android så kan du antingen vänta på att den släpps via OTA-uppdatering eller installera den manuellt själv. Om du gör det sistnämnda så är det mycket viktigt att du följer alla instruktioner väldigt noga och dessutom är något tekniskt lagd. Läs på, ladda hem rätt filer och ta god tid på dig. Du riskerar att få ett dyrt bokstöd.

Om du vill läsa mer om manuell installation så finns information om det här. Alla de officiella Android-filerna hittar du hos Google.

Flash-stöd i Android

Om du absolut måste använda Flash och inte nöjer dig med utmärkta HTML5 så finns få alternativ att välja mellan. Man kan antingen installera en webbläsare som stöder Flash eller göra en manuell installation av Flash-filen som behövs. Personligen skulle jag inte rekommendera något av dem, men om man vill så går apk-filen som behövs att ladda ned härifrån.

Mikael är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster.