Annons

1 miljon svenskar har malware / virus på sina datorer

Annons

En av tio kan ha en dator som infekterats med skadlig kod, så kallad malware, enligt en ny undersökning från Statistiska centralbyrån (SCB). Den årliga undersökningen ”IT bland individer” vittnar om att malware blir allt vanligare och att vanliga teknikanvändare blir allt mer kunniga om vad malware är för något.

Cirka 15 procent av den svenska befolkningen, vilket motsvarar 1,3 miljoner invånare, i åldrarna 16-85 år har drabbats av skadlig kod under det senaste året. Till det är antalet män som drabbats betydligt högre än kvinnor med siffrorna 21 procent mot 12 procent. En betydande skillnad alltså.

Inte helt oväntat kommenteras siffrorna med att mörkertalet troligtvis är långt mycket större än vad siffrorna berättar. Det enligt Christoffer Callender som är säkerhetsexpert på Intel Security Group. Förr var det vanligt att virus var destruktiva för datorn som fick dem men idag kan man ha skadlig kod på sin dator i flera månader utan att det märks överhuvudtaget.

Det är otroligt viktigt att man inte överskattar sin egen förmåga att undvika skadlig kod. Speciellt om man har en Mac då OS X inte är så säkert som många fortfarande tror. Det finns tusentals varianter av malware för Apples datorer så det gäller att ha antivirus och brandvägg aktiverade även där.

Har du säkerhetsprogram på din dator? Skriv gärna en kommentar och berätta.

(Virus finns inte i den form som fanns tidigare utan ett bättre samlingsnamn för skadlig kod är malware. Vi använder oss av ”virus” här trots det för att många vet vad det är och inte malware)