EU-domstolen: Webblänkar kan bryta mot upphovsrättslagen

Pirate Bay skull

Det kan vara olagligt att länka till upphovsrättsskyddat material på internet. Den bedömningen gör EU-domstolen som nu kan tvinga igenom stora förändringar kring hur sökmotorer och webbsajter presenterar sina webblänkar.

Det är efter tvisten mellan Playboys nederländska utgivare Sanoma och webbplatsen Geenstijl som EU-domstolen kom fram till sitt beslut. Efter att Geenstijl publicerat länkar till bilder från tidningen utan lov stämde Sanoma webbsajten i domstol.

Efter att domen fallit står Greenstijl som förlorare och det har öppnat dörren för ytterligare stämningar. Något som Electronic Frontier Foundation också är kritiska mot. Det blir allt svårare för enskilda individer att veta när de bryter mot lagen och domen gör det inte enklare.

Det finns också en risk att upphovsrättsinnehavare nu börjar missbruka domen för att tvinga bort oönskat material från internet. Eller för att börja skicka ut hotbrev för att driva in pengar i allt större grad. Vi ser ett ökat intresse i initiativ som Spridningskollen där hotbrev om domstol skickas ut — frågan är vem som plockar upp bollen och sparkar den vidare.

EU-kommissionen är på krigsstigen

EU-kommissionen är på krigsstigen mot alla former av piratkopiering och distribuering av upphovsrättskyddad information. Under den kommande veckan är det tänkt att förslag på tuffare regler ska presenteras och sökmotorer som Google kan tvingas betala för att visa även kortare nyhetssammandrag från större artiklar.

creativity-works-webbsite

Givetvis är inte alla lika nedstämda när de kommenterar domen. Creativity Works representerar personer och företag inom mediavärlden. De välkomnar domen.

Taking action against illegal sites is not about preventing access to creative content but to protect consumers and stop pirates who do not contribute to Europe’s cultural diversity while making a business out of exploiting content that’s not theirs, säger de i ett uttalande.

Om individen (eller ägarna bakom webbsajten) som lagt ut länkar till upphovsrättsskyddat material gör det för ekonomisk vinning är chansen god att upphovsrättsinnehavaren vinner i rätten. Personen som lagt ut länkarna bör ha kontrollerat att de inte går till material som är olovligen publicerat på internet.


Lästips: Spridningskollen letar upp svenska fildelare — kan skicka kravbrev på tusentals kronor till barn


Webbsajten GeenStijl, eller i det här fallet ägaren GS Media som fälls i EU-domstolen, borde ha gjort den kontrollen. Och eftersom GeenStijl lägger ut material för ekonomisk vinning så var det tillslut en smal sak för EU-domstolen att nå ett beslut.

Hur beslutet påverkas oss i Sverige och vilka konsekvenser det får återstår att se. Vad tycker du om domen? Är det här slutet för alla former av piratkopiering och kommer sökmotorerna som Google och Bing att hämmas i hur de fungerar?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.