Polisen får snart få hacka din datorer & mobiltelefon

Hacker attack

Det låter kanske som ett dåligt skämt men snart kan svenska polismyndigheten få rätt att hacka din dator, telefon och surfplatta. Förslaget på så kallad ”hemlig dataavläsning” är inte direkt ny eftersom regeringen avfärdade en liknande lösning redan för tio år sedan. Sedan dess har saker och ting givetvis utvecklats i en negativ riktning för samhället (på en del punkter) och nya beslut har fattats.

Inrikesministern Anders Ygerman sade i ett uttalande att polisen och säpo behöver hänga med i teknikutvecklingen. Att ”bugga” en telefon är inte längre den enkla vägen att gå då myndigheterna nu måste slåss mot stark kryptering och allt mer raffinerade säkerhetstekniker.

Kan avlyssna Skype & Viber

Redan idag kan myndigheter avlyssna samtalstjänster som Skype och Viber – om det finns ett domstolsbeslut. Processen är dock långsam och sätter käppar i hjulet för snabba utredningar som behöver information så snart som möjligt.

I Storbritannien finns förslag om att förbjuda alla former av kryptering för privatpersoner och företag samt att myndigheterna ska ha laglig rätt att använda bakdörrar i mjukvara.

Något sådant ska vi inte räkna med är på gång till Sverige då det är alltför radikalt ur säkerhetssynpunkt. Det är dock inte något omöjligt enligt Anders Ygeman.

”Det är för tidigt att säga, men det är klart att man kan tänka sig att som Cameron pratat om tvinga företag att hålla krypteringsnycklar öppna. Men jag tror att det är en dålig väg att gå. Det finns bra och legitima skäl att kryptera sin trafik”, säger Ygeman till IDG om frågan.

Att läsa av digital information är kontroversiellt i Sverige och alla förslag till hemlig avlyssning har möts av kraftigt motstånd, bland annat från Datainspektionen och Advokatsamfundet.

Personliga integriteten i fara

Bland annat är det den personliga integriteten som riskerar att få sig en ordentlig smäll. Åtminstone ansåg man det 2005 när frågan lyftes första gången och nu återstår att se hur man ställer sig till det idag. Utredningen som just nu pågår kommer att berätta mer när den är klar för att presenteras.

En sak som inte direkt ligger till förespråkarnas fördel är att terroristerna som attackerade Paris tidigare i år kommunicerade via okrypterade textmeddelanden.

Med det inte sagt att alla gör det och givetvis förekommer mycket stark kryptering för att skydda kommunikation mellan mängder av människor världen över. Det är nog säkert att säga att en del av dessa kan vara terrorister och det är såklart några som man försöker komma åt.

Polisen kan tvingas göra egna verktyg

Hur man ska lyckas med övervakningen när krypteringen blivit så bra som den är idag återstår att se. Anders Ygeman säger till IDG att myndigheter mycket väl kan tänkas behöva göra egna verktyg för att klara detta men frågan är om de faktiskt kan lyckas.

Krypteringen har blivit så bra att amerikanska myndigheter försöker förmå Apple att lämna ut krypteringsnycklar till Iphone-telefoner – något Cupertino-företaget hittills har vägrat. Därmed är amerikansk polis helt utelåst från alla nyare IOS-telefoner och surfplattor vilket tydligt visar hur starkt skyddet är idag.

Vad tycker ni om att svenska myndigheter och polisiära sektioner ska få tillgång till telefoner, surfplattor och datorer – oavsett om de är krypterade eller inte? Det rör sig om insatser där berörda enheter ingår i utredningar men det är ändå en mycket het fråga.

Skriv gärna en kommentar och berätta vad ni tycker!

 

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.