Peter Sunde kostar musikindustrin 10 miljoner dollar varje dag

Kopimachin Peter Sunde

Med en Raspberry Pi och några rader kod har Pirate Bay-grundaren Peter Sunde skapat en liten dator som kostar musikindustrin otroliga 10 miljoner dollar – varje dag! Datorn kallas ”Kopimashin” och dess enda syfte är att skapa ett ändlöst antal kopior av låten Crazy med Gnarles Barkley.

Hur det fungerar? Med en Raspberry Pi och en tillhörande LCD-skärm skapas 100 nya kopior av låten varje sekund och de raderas lika fort som de skapas. Målet är att bevisa för musik- och filmindustrin hur orimligt det är att kräva ersättning per nedladdning (läs: kopia) av musik- och filmtorrents.

Crazy ska bli en mest kopierade musiklåten

I skrivande stund kräver företag som Downtown Records och Warner Music närmare 1,25 dollar per kopierad musikfil. Tanken är att Kopimashin ska både göra Crazy till den mest kopierade låten i välden och samtidigt tvinga in musikindustrin i en konkurs (vilket givetvis bara är ett önsketänkande).

“I want to show the absurdity on the process of putting a value to a copy. The machine is made to be very blunt and open about the fact that it’s not a danger to any industry at all” – Peter Sunde

Kopimashin kommer att användas i en utställning och Peter Sunde hoppas på att kunna utökat maskinens funktionalitet i framtiden. Dessutom tänker Sunde sälja andra exemplar av maskinen till intresserade.

När The Pirate Bay hamnade i strålkastarljuset efter att grundarna hamnat i såväl domstol som fängelse var de enorma kraven från industrin stora diskussionsämnen. Det är just dessa krav som Sunde är negativ emot och det är inte konstigt med tanke på att han själv är skyldig miljontals kronor efter en dom mot sig.

“The damages in the TPB case are equally ludicrous of course. The idea behind it is of course never to get that money paid, but to scare people into silence and obedience.”

Tänker skapa 13 maskiner

Totalt vill Peter Sunde skapa 13 maskiner lik Kopimashin och frågan är hur musikindustrin kommer att reagera på nyheten. Alla kopierade låtar placeras i /dev/null på Linux-maskinen och existerar en väldigt kort tid

Om representanter för industrin tänker gå officiellt med ett uttalande i frågan återstår att se och vi bevakar för att se om det kommer en respons.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.