Ny drivrutiner från Intel – stöd för 4K med VP9 & H.265

Intel Logo

4K-stöd med nya Intel-drivrutiner

Det blir allt vanligare med tv-apparater och datorskärmar som har 4K-upplösning, även kallat UHD.

Därmed ökar pressen på tillverkarna av grafikkretsar att nå upp till nivåer där prestandan med enkelhet kan avkoda material för dessa höga upplösningar.

Hårdvaruacceleration

Ännu är vi inte riktigt där, men utvecklingen går framåt och Intel står som världens största tillverkare av grafikkretsar i frontlinjen.

Med sina senaste drivrutiner för grafikkretsarna som används i fjärde och femte generationens processorer – Haswell & Broadwell – får vi äntligen stöd för hårdvaruaccelerationen vi behöver för smidig uppspelning.

Stödet gäller uppspelning av 4K-material som använder sig av VP9 och H.265 (HEVC). Det är inte fullt utvecklat utan har sina begränsningar, men man behöver inte längre förlita sig externa grafikkort från AMD eller Nvidia för en bra upplevelse.

Högre processorbelastning

Eftersom det inte är en fullständig hårdvaruacceleration så ska man vänta sig att belastningen på processordelen går upp, vilket i sin tur ger en ökad värmeutveckling. Något som är värt att tänka på om man har en tunnare dator med sämre kylning.

Drivrutinerna som gäller är version 15.36.14.4080 och senare. Ladda hem dem från den officiella webbsajten.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.