Apple Watch kör 20 år gammalt OS

Apple-Watch-Running-Mac-OS-7.5.5

Din Apple Watch kan köra OS 7.5 men vi rekommenderar att du inte provar.

Utvecklaren Nick Lee har lyckats med konststycket att göra en specialvariant av OS 7.5 för att köras på Android Watch. En imponerande bedrift med tanke på operativsystemet är nära 20 år gammalt och kan köras på dagens teknik.

Givetvis är det fortfarande webOS i grunden men med ett smart emuleringsprogram kan OS 7.5 (eller 7.5.5 som det egentligen är) köras ovanpå i en skyddad miljö.

Utmaningar och prestige

Nu finns det inte värst mycket man kan göra med ett 20 år gammalt operativsystem på en skärm mindre än en tändsticksask. Här handlar det dock inte om att kunna göra något utan om att faktigt få det att fungera överhuvudtaget.

För en del är den här typen av utmaningar oemotståndliga och det läggs en hel del prestige bakom en del arbeten.

Doom – en klassiker

Ta spelet Doom som ett exempel. Spelet har portats (läs: gjorts om) för att fungera på i det närmaste alla tänkbara enheter någonsin. Från smarta armbandsur till industrimaskiner och multifunktionsskrivare.

Vi kan nog räkna med att Doom, på ett sätt eller annat, kommer att finnas på Apple Watch i framtiden.

Det ska bli spännande att se vad mer Nick Lee kan hitta på och vad nästa projekt blir. Vad tror ni?

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.