Sony A7 / A7 II och manuella objektiv — det behöver inte kosta dyrt för bra optik

Pentax Asahi 135mm f/3.5

Sony A7 / A7 II är på flera sätt en fantastiska kameror. Bildkvalitén är fenomenal för storleken, mycket tack vare sensorn i fullformat, och kamerahuset är lätt att använda även med små händer. Allt sitter där man kan förvänta sig det, från knappar till rattar och menyinställningar.

För att göra kamerans kvalitéer rättvisa krävs ordentliga objektiv och för den med tjocka plånböcker finns flera utmärkta alternativ. Sony FE 55/1.8 och Zeiss Loxia 50/2 är bara två av flera ruskigt bra objektiv, men också två av många superdyra sådana. Det är inte ovanligt att du får betala 10 000 kronor eller mer för objektiv som Nikon och Canon tar åtskilliga tusenlappar mindre för.

Om du nu väljer att ta fram plånboken och vill ha den elektriska kontakten mellan objektiv och kamera, samt gillar objektiven som kallas ”nifty fifty”, då är de två här under som gäller idag. Vi skulle kunna rekommendera tokdyra Sony Planar T* FE 50mm F1.4 ZA men det objektivet är så galet dyrt att du inte läser detta om om du är ute efter objektiv till din Sony-kamera. Du vet mycket väl vad du vill ha då.

Sony FE 55mm F1.8 ZA Carl Zeiss Sonnar T*

Sony FE 55mm f/1.8 ZA

Kanske det skarpaste och mest populära objektivet för Sony A7 idag. Tillräckligt med upplösning för att göra tungviktaren Sony A7r rättvis, snabb autofokus (med A7 då den har fasdetekterande autofokus, något A7r saknar) och ordentligt välbyggd konstruktion med väl beprövade Sonnar-designen från Zeiss.

Zeiss Loxia 50mm f/2 Planar T*

Zeiss Loxia 50mm f/2

Superhyllat manuellt objektiv med minst lika bra egenskaper som ovanstående alternativ, minus autofokusen givetvis. Färgåtergivningen är i absolut toppklass, byggkvalitén är nästan i par med vad Leica erbjuder och skärpan riktigt bra. Något billigare än 55mm-objektivet men svår att få tag på med tomma lager.

Billigt, billigare, billigast

Tacksamt nog finns mängder av adaptrar för den som vill köpa objektiv från andra tillverkare och sätta på sin Sony A7. Det betyder att man kan köpa dyrare (exempelvis Leica) eller billigare objektiv och sätta på sin kamera. Min personliga rekommendation är Pentax och då de riktigt gamla objektiven.

Nackdelarna jämfört med de anpassade Sony-objektiven är fler än jag kan räkna till, men det som väger upp nästan allt är priset. Mitt favoritobjektiv är Pentax SMC-M 50mm f/1.7 och med adapter betalade jag bara 450 kronor. Jämför det med närmare 9 500 kronor för ett Sony FE 55mm f/1.8.

Givetvis tappar man alla fördelarna som objektiv med elektriska kontakter ger, exempelvis autofokus, korrekt ljusmätning och mer informativa EXIF-filer – men prisskillnaden, bara den är en stor punkt på den positiva sidan. Skaffa en bra adapter (Fotodiox gör bra sådana), köp ett billigt objektiv på Tradera och börja fotografera medan du sparar till de dyrare objektiven.

Tre bra manuella objektiv för Sony A7 / A7 II

Pentax SMC-M 50mm f/1.7

Pentax SMC-M 50mm f/1.7

Skarpt, enkelt och billigt normalobjektiv som är bland de bättre från Pentax. Min absoluta favorit på Sony A7 och den jag använder mest av alla objektiven i min samling. Kostar bara runt 200 kronor för ett bra exemplar så man behöver inte leta länge för att hitta något på internet.

Minolta MD 50mm f/2.0

Minolta MD 50mm f/2

Billigaste man kan hitta, ned till en hundralapp om man har tur och är förvånansvärt skarpt för sina kronor. Faktiskt skarpare än storebror f/1.7 som visserligen är ljusstarkare men också dyrare och onödig att köpa om man inte absolut vill ha det där lilla extra. Pentax-objektivet är helt klart bättre dock.

Canon FD 50mm f/1.8

Canon FD 50mm f/1.8

Kanske sämst skärpa om man inte hittar en version med linsbeläggning. De bättre varianterna är märkta med S.C och den senare S.C.C, båda dyrare än den utan men de är väl värda sina pengar. Gärna med snabbare f/1.4 men då sticker priset iväg, för att inte tala om f/1.2 som gärna kostar kring 2 500 kronor eller mer.

Den stora frågan i det hela är hur mycket man har till budget, vilken kvalitet som krävs för det man ska fotografera och vad man egentligen klarar sig med.

Gamla, manuella objektiv lämpar sig absolut inte för professionellt arbete. Då är det tveklöst feta plånboken som ska fram, tro mig, jag har testat. För det där enkla, roliga och hobbyfotografering – ja då kan gamla trotjänare komma till sin rätt för sina billiga kronor.

Vilka objektiv använder du med din Sony A7 / A7r / A7s? Skriv gärna en kommentar och berätta!

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.