Grooveshark bryter mot lagen – slutet kan vara nära

grooveshark-logo

Domstolen har beslutat – Grooveshark bryter mot lagen

Musikbranschen har fått in en fullträff på Grooveshark och nu riskerar tjänsten att få lägga ner inom kort.

En amerikansk domstol har kommit fram till att de anställda på musiktjänsten brutit mot upphovsrätten och tjänat pengar på detta.

Grooveshark har under flera år lyckats ducka undan de allra tuffaste domstolsmålen och stämningarna – men nu ser det ut som att vägens ände är nådd.

DMCA var sista skyddet

I ett sista försök har musiktjänsten försökt använda Digital Millennium Copyright Act som ett desperat skydd, men inte ens det var möjligt denna gång.

Sista spiken kom när domstolen såg att Groovesharks anställda själva hade laddat upp 5 977 låtar utan att ha tillåtelse från musikbolagen. Uppladdningen skedde då företagets dåvarande VD Joshua Greenberg uppmanade de anställda att hjälpa Grooveshark genom att bidra med sina egna låtar, något som sju år senare visade sig vara ett dåligt beslut.

Med 1 miljon låtar och 20 miljoner användare har tjänsten hållit sig flytande förvånandesvärt länge. Småavtal med olika musikföretag har slutits och kanske var det bidragande till den sista tidens tillgänglighet.

Varken detta eller något annat kan nu rädda Grooveshark och vi kan nog räkna med att dagarna är få tills tjänsten måste stänga ner helt.

Mikael Anderberg är en veteran inom teknikvärlden med stor kännedom kring tillverkare, nya tekniker och produkter. Har mångårig erfarenhet från blogg- och it-världen vilken bidrar till utvecklingen av Tekniksmart tillsammans med andra entusiaster. Mikael har i grunden expertis inom fotografering och kamerautrustning, copywriter och content editing, och SEO. Läs mer om mig här.